"los profesores de arte para ciegos deberían convencer a los estudiantes de que las pautas estéticas de la sociedad mayoritaria no son automaticamente vinculantes. En lugar de exhortarlos a compensar su falta de visión más allá de lo realmente útil y práctico, deberían animarlos a enorgullecerse de su aportación única a la cultura que pertenecen como minoría digna de respeto." Rudolf Arnheim

lunes, 18 de julio de 2011

Una mica de braille

El braille es el llenguatge escrit per a llegir de manera tàctil. Podríem dir que no és ben bé escrit, sinó que més aviat és gravat, en relleu. És molt interessant aprendre a "desxifrar-lo" i fàcilment es pot plantejar com un joc d'aquests de substituir una figura per una lletra. No explicaré què és el braille ja que fàcilment es pot trobar (hi ha una bona definició i història a la web de la ONCE) però m'agradaria que, quan aneu pel carrer observeu la quantitat de cartells en braille. N'hi ha poquíssims, en canvi podem trobar-ne de visuals a gairebé cada cantonada. on és més senzill veure inscripcions en aquests símbols és a dins d'ascensors o en màquines dispensadores, també en medicaments i en alguns productes com gels de bany o aigües minerals. M’agradaria saber si aquests productes són elegits per als deficients visuals per a incorporar-los al seu cistell de la compra ja que, hi ha molt poques marques que ofereixin una mínima descripció en braille, i les que la tenen solen tenir el nom o marca del producte i la quantitat i, fins i tot diria que alguns mal escrits (no és que en sàpiga gaire jo de braille però pel que tinc entès sempre s’ha de posar el símbol de numero abans dels caràcters específics del nombre).
El funcionament de lectura és molt simple. Per començar cal saber que el braille és un sistema de 6 punts en dues files verticals el qual amb la combinació d’aquests punts forma les lletres. Cada lletra té un símbol (uns punts concrets), les lletres amb accent tenen un símbol propi per a cada forma (un per a la lletra sense accent, un per a l’accent tancat, un per a l’obert, un altre per a la dièresi...) s’ha de tenir en compte que aquestes lletres “especials” poden ser diferents en cada idioma. Per a les majúscules s’hi posa un altre signe al davant i després la lletra en qüestió. Per als números es fan servir les primeres lletres de l’abecedari (a=1 b=2 c=3 d=4 e=5 f=6 g=7 h=8 i=9 j=0) amb el símbol de número al davant.


a

b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
y
z

1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0




Pot semblar que el braille no és massa important en el treball de recerca i experimentació que estic fent però en part si que ho és. Primer per a poder entendre la manera de viure dels invidents, és una forma més d’autosuficiència ja que per a adaptar molts aparells d’ús qüotidià l’utilitzen, per exemple els ordinadors, però a més, si es tingués més en compte aquest sector de gent és una manera més de que ells puguin fer tot el que per a nosaltres (els que hi veiem) és simple, com anar a comprar.
A part d’això és molt interessant veure com alguns artistes l’utilitzen no només per a explicar la seva obra, sinó que aquest forma part de l’obra en si. És el cas de Gerardo Nigenda, fotògraf mexicà cec que incorpora petites transcripcions Braille dins les imatges. http://www.elisarugo.com/nigenda/
És interessant veure com, simplement posant petites línies de braille pot canviar tant la imatge i fer que no només es pugui veure, sinó que també es pot tocar i “veure” amb les puntes dels dits. 

Us deixo un parell d'imatges de llocs on es pot trobar el text braille.
 Ascensor
 Gel de bany (marca del producte)
Ampolla d'aigua (marca i quantitat)


[emma]

1 comentario:

  1. Ei Emma, al principi, anant ràpid, he mirat la primera foto i no he vist el briale "oficial" i m'he pensat que estaves fent un recerca "d'altres brailes", és a dir tipografies en relleu que hom pot trobar arreu. T'imagines un recull així? Brailes que no són brailes, però que funcionen com a tals? O brailes de tipografia latina? De fet, el braile i també el llenguatge de sords, són alguna cosa més que un llenguatge, són llenguatges universals, una mica com la idea romàntica de crear una llengua accessible a tothom, com els anarquistes de principis de segle i l'esperanto. Sobre el tema del llenguatge de sords, "Código desconocido" la peli de Michel Haneke (segur que la trobes penjada). x.

    ResponderEliminar